Fagbevægelsen slår alarm: Vi skal have en konservativ stemme i EU

Artiklen er en kopi fra DR.dk

Danmark kan miste indflydelse i EU, hvis De Konservative mister sin plads i Europa-Parlamentet, lyder advarslen.

Flere konservative partier rundt om i Europa kan forvente et vælgersmæk ved det kommende valg til Europa-Parlamentet.

Også i Danmark, hvor Det Konservative Folkeparti ifølge den seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder, står til at miste sit ene mandat ved valget i næste uge.

Men det vil blive et stort problem for Danmark, hvis det sker, lyder advarslen nu fra blandt andet fagbevægelsen og erhvervslivet.

De Konservative sidder nemlig som det eneste danske parti i den kristenkonservative gruppe, EPP, i Europa-Parlamentet.

Og Danmark kan gå hen og miste indflydelse i EU, hvis der ikke længere er en dansk politiker i EPP, som i dag er den største og mest indflydelsesrige gruppe i Europa-Parlamentet.

– Det er helt afgørende, at der er danskere i de store grupper, for det er der, de store beslutninger træffes. Derfor vil det være ærgerligt, hvis vi mister vores stemme i den konservative gruppe, siger Bente Sorgenfrey, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, som repræsenterer 1,4 millioner medlemmer.

– Konsekvensen kan blive, at vi mister indflydelse i EU-systemet, og det vil være kedeligt for Danmark.

‘Et problem’

En lignende melding kommer fra Nadja Lundholm Olsen, der er EU-chef i 3F.

Selvom de konservative partier ifølge målinger står til at gå tilbage, tyder alt dog på, at EPP forbliver den største gruppe i Europa-Parlamentet. Og derfor vil den også forblive en af de tungeste spillere, når beslutningerne skal tages i Bruxelles og Strasbourg.

– Det vil være et problem for både 3F og Danmark, hvis ikke der kommer en dansker ind i EPP-gruppen. Vi er naturligvis bedst tjent med dansk repræsentation i de største grupper, siger Nadja Lundholm Olsen.

Hun mener generelt, at der er brug for danske politikere i Europa-Parlamentet, der kan forsvare den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter selv indgår frivillige aftaler om løn- og arbejdsvilkår.

I mange andre europæiske lande er det nemlig politikerne, der beslutter, hvordan løn- og arbejdsvilkårene skal udformes.

Og flere af de spidskandidater, der går efter at blive den næste formand for Europa-Kommissionen, taler for tiden varmt om at indføre en form for mindsteløn i hele EU. Det ville være i strid med den danske model, hvis det blev indført fra politisk hold.

– Det er afgørende, at der er danske europaparlamentarikere, som respekterer den danske model, og som vil forsvare den i EU og gøre andre lande opmærksomme på den, understreger Nadja Lundholm Olsen

Det er Christiane Mißlbeck-Winberg, der er europapolitisk chef hos Dansk Arbejdsgiverforening, enig i.

– Den danske model er under pres i Bruxelles, og intet tyder på, at det vil ændre sig. Derfor er det særligt vigtigt, når det kommer til arbejdsmarkedspolitikken, at de danske politikere er repræsenteret i de store grupper, så de kan forklare, hvad modellen går ud på, siger hun.

Mere gennemslagskraft hos danskere

I erhvervsorganisationen Dansk Industri holder man også øje med, hvordan mandaterne falder ved europaparlamentsvalget søndag den 26. maj. Det kan nemlig få betydning for, hvor meget indflydelse de kan få på den fremtidige EU-lovgivning.

– Uden at forholde mig konkret til partier eller kandidater er det selvsagt en fordel at have danske parlamentarikere med i de store grupper, herunder EPP. De sidder med til møderne og har værdifulde netværk til deres europæiske kolleger, forklarer Anders Ladefoged, der er underdirektør i Dansk Industri.

– Vi er meget åbne i forhold til at kontakte dem, vi vurderer, har indflydelse i sager af interesse for dansk erhvervsliv. Her er det ligegyldigt med nationalitet. Men når det er sagt, har vi da større lydhørhed hos danske politikere, tilføjer han.

Det er Lasse Hamilton Heidemann, der er EU- og international chef i Dansk Erhverv, enig i.

– Det gør det bare lettere, hvis vi kan tage fat i en dansk MEP’er, når vi skal forklare de danske interesser. Derfor vil det blive en udfordring, hvis der ikke kommer en dansker ind i EPP, siger han.

Fælles værdier samler

Den næststørste gruppe i Europa-Parlamentet er i dag den socialdemokratiske S&D-gruppe, hvor de danske socialdemokrater også sidder. Den står ligesom den konservative gruppe til at blive mindre efter valget.

Til gengæld står Socialdemokratiet ifølge den seneste Epinion-måling til at øge sit mandattal fra tre til fire politikere. Det samme gør Venstre, der sidder sammen med De Radikale i den liberale Alde-gruppe, som i dag er den fjerdestørste gruppe i Europa-Parlamentet.

Ifølge den seneste måling står regeringspartiet til at få fire mandater, mens De Radikale står til at fastholde sine to mandater.

– Det ser ud som om, der kommer flere danskere i Alde og S&D, og det er der også nogle fordele ved. De kan eksempelvis sprede sig over flere komitéer, og det giver udvidet adgang for os, hvis de danske parlamentarikere er bredere repræsenteret, forklarer Lasse Hamilton Heidemann

Han tilføjer, at selvom der er politisk forskel på de danske politikere i Europa-Parlamentet, så er der også grundlæggende ting, der binder dem sammen på tværs af partiskel.

– Når det kommer til eksempelvis den danske model og det danske realkreditsystem, så er holdningen ens, uanset hvilket parti de sidder i. Der står de sammen om at forsvare det.