Jeg bliver irriteret når demokrati kaldes udemokratisk!

Af Finn Gade Knudsen

Jeg er nød til at sige det her… Jeg vil ikke blande mig i andre partiers valg, eller i andres holdninger til personer og personopgør i andre partier. Men jeg bliver nød til, at italesætte noget som gang på gang irriterer mig. Og igen, det kan ikke tolkes ind i en holdning til Løkke, Jensen, Ellemann eller hele det opgør de har haft, for den holder jeg for mig selv.
 
Men når flere, både kendte politikere i Venstre, Lars Løkke Rasmussen og en stor flok af almindelige danskere, offentligt kalder det udemokratisk, at Lars Løkke Rasmussen, ikke fik lov at få et ordinært landsmøde, men i stedet et ekstraordinært.
Det er faktisk et punkt i alle de foreningsvedtægter jeg kender, og her har jeg vist udklip af mit eget partis vedtægter. En given andel af foreningen kan kræve indkaldt til et ekstraordinær generalforsamling/landsmøde/landsråd o.l. De som indkalder fremfører hvilke punkter de ønsker behandlet. Det kan være personer eller politik man ønsker at sætte fokus på… Det er altså helt demokratisk, og mange formænd i bestyrelser, er igennem tiderne væltet på den måde.
 
Til spørgsmålet om, at man sagde til Løkke, at han ikke måtte bruge partiets sekretariat, frem mod det ekstraordinære landsråd, er det ikke umiddelbart beskrevet at det er sådan, men at et forretningsudvaalg siger det til sin siddende formand, finder jeg som god demokratisk skik. Hvis der er indkaldt til et ekstraordinært landsmøde, hvor formålet er at få et formandsvalg, må alle de mulige kandidater jo skulle stå ens. Nøjagtig som når en statsminister trykker på valgknappen, hvor både statsministeren og de øvrige ministre pludselig ikke længere må bruge embedsværket i deres ministerier, til at føre valgkamp. God demokratisk skik.
 
Så kan vi ikke en gang for alle lægge den floskel ned, at det er udemokratisk at akurat nok stemmer i Venstres hovedbestyrelse, ønskede et ekstraordinært landsmøde, kun med formandsvalg på dagsordenen.
 
Hvis vi bare stopper med at kalde det uordentlig og udemokratisk, at man bruger og følger sine vedtægter, så skal jeg love at holde mund om resten af den sag, og så ellers ønske mine venner i Venstre et godt landsmøde på lørdag.