Skandalen fortsætter, og regningen vokser

Af Niels Flemming Hansen, folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti

Skandalen som aldrig ender. Sådan kan Mette Frederiksens ulovlige ordre om at slå minkerhvervet ihjel nok bedst beskrives.

Et halvt år efter at statsministeren beordrede aflivningen af samtlige mink, skal de nu graves op igen på grund af selvfølgelige protester fra lokalområderne og frygt for forurening af grundvandet.

I denne uge påbegyndte man derfor opgravningen flere steder i landet af de over fire millioner døde mink, som skal fragtes til afbrænding 13 forskellige steder i landet. En proces, som kommer til at tage flere måneder, og som vil indebære store lugtgener for lokalområderne.

Det værste er, at det hele kunne være undgået, hvis statsministeren ikke havde udstedt sin ulovlige ordre.

I Vejle Kommune havde vi godt 50 minkfarme, som udgjorde et stort og vigtigt erhverv her i kommunen – netop som det gjorde så mange andre steder.

Det er umådelig trist for de mange familier, som har mistet hele deres livsværk, der med et blev taget fra dem, og for de medarbejdere, som nu står uden job og skal til at finde job i en helt ny branche.

Hele den ekstreme regning får skatteyderne lov til at betale. Både milliarder i kompensation, milliarder i mistet fremtid eksportindtægt fra et erhverv i verdensklasse og nu yderligere over 100 millioner kroner til den uforudsete opgravning af minkene.

I min verden er det næsten ikke til at bære, for det hele kunne have været undgået, hvis ikke den ulovlige ordre om at slå alle mink ihjel var blevet afgivet

I min verden er det næsten ikke til at bære, for det hele kunne have været undgået, hvis ikke den ulovlige ordre om at slå alle mink ihjel var blevet afgivet.

Vi kunne også have minimeret den gigantiske erstatningsregning, som skatteyderne skal betale, men det var der desværre ikke opbakning til.

Vi foreslog en økonomisk forsvarlig dvaleordning, som kunne have sikret erhvervets overlevelse, og som var markant billigere end regeringens kompensationsordning, samtidig med at man med erhvervets overlevelse også havde sikret sig den fremtidige eksportindtægt.

Derfor er det endnu en gang mildest talt frustrerende at være vidne til, hvordan minkskandalen ingen ende vil tage, når man hører om generne og omkostningerne, som minkopgravningen medfører.

Jeg synes simpelthen ikke, at man hverken kan være minkavlerne eller de øvrige skatteborgere det bekendt!